Naam

 Citrus

Nederlandse naam

 Citrusvruchten

Familie

 Rutaceae

Herkomst

 Zuid en Zuidoost Azië

Standplaats

Zo zonnig mogelijk, beschut Geen enkele soort is winterhard maar de ene soort verdraagt iets lagere temperaturen dan andere.Na de ijsheiligen naar buiten brengen en beschermen tegen te felle middagzon.

Verzorging

Citrusvruchten zijn hongerige planten Goed vochtig houden in de zomer, maar een constant   te vochtige wortelkluit kan wortelrot veroorzaken Verpot enkel wanneer het noodzakelijk is want de   planten houden niet echt van verpotten en verstoring   van de wortels. Je kan eventueel wel in het voorjaar de toplaag vervangen Jonge planten kunnen in het voorjaar verpot worden,oudere planten slechts om de drie jaar.Echt oude exemplaren verplant je best pas om de   5-10 jaar. Het groeiseizoen loopt van april tot september en in   die periode mag je om de twee weken een speciale   meststof toedienen Nijp in de zomer de toppen van nieuwe scheuten,zodat de groei struikachtiger wordt Kalk vermijden!

Verzorging winter

Voor de eerste nachtvorst naar binnen halen voor overwintering.Een lichte, koele ruimte (5-10°C)  Tussen twee gietbeurten mag de grond lichtjes   uitdrogen.De planten bloeien in de winter. Hou daarom de lucht   voldoende vochtig om te zorgen voor een goede bestuiving.In een kas moeten de bloemen vaak met de hand worden bestoven Zet de planten eventueel op schalen met vochtig   grind.  
Opletten voor aantastingen van spint, dop-, schild-,   wol-, en bladluizen

Vergeling van het blad (tussen de nerven) duidt op   voedingsgebrek.  
Bruine bladranden wijst op een gebrek aan kalium Bladval en afstervende takken in de winter wijzen op te lage temperaturen en te weinig licht Snoei in het voorjaar. Zorg voor een mooie vorm en dun eventueel een teveel aan takken uit.  

Soorten

De bomen uit het Citrus-geslacht zijn makkelijk met  elkaar te kruisen.  Het is tegenwoordig moeilijk om de onderlinge  familierelaties te determineren.    Men gaat er van uit dat alle gekweekte soorten drie  voorouders hebben:  -de cedraat (Citrus medica)  -de mandarijn, tangerine (Citrus reticulata)  -de pompelmoes (Citrus grandis of citrus maxima)

Nakomelingen:  -C. aurantium : bittere sinaasappel  -C. sinensis : zoete sinaasappel  -C. paradisi : grapefruit (in de 18de eeuw ontstaan in   West-Indië door kruising tussen de pompelmoes en de   zoete sinaasappel)  -C. aurantifolia : limoen  -C. latifolia : Perzische limoen  -C. limon : citroen  -C. grandis : pomelo (kruising tussen grapefruit en   pompelmoes

 Andere citrusvruchten  -C. bergamia : bergamotcitroen  -Kumquats behoren tot het geslacht Fortunella.   (Fortunella margarita)   Kumquat of dwergpomerans is de kleinste uit het   citrusgeslacht.   De vruchten worden met schil en al opgegeten.   Het is de gevoeligste onder de citrussen.   De schil is zoet en het vruchtvlees zurig  -Citrus junus: yuzu  -Citrus hystrix: papeda  -Tangelo: verzamelnaam voor kruisingen tussen    tangerine en grapefruit of pompelmoes.  -Calamondin: Citrus x microcarpa  -Uit China: Buddha's hand en Dragon's wing

Algemene kenmerken

 
Citrus is een geslacht van ongeveer 12 soorten van  groenblijvende tropische en subtropische heesters en  kleine bomen.Ze zijn allemaal van oorsprong uit Zuid en Zuidoost  Azië en zijn vooral geliefd omwille van de heerlijk geurende  bloemen en de vruchten die wat smaak betreft kunnen  variëren van zoet tot zuur tot zeer aromatisch.  Ook het blad kan geurend zijn Citrus wordt meestal veredeld op een onderstam van  Poncirus.

Citrusfruit dankt zijn gele en oranje kleuren aan een  ingewikkelde combinatie van carotenoïdenDe schil is in het begin groen en houdt die kleur in de  tropen vaak ook als de vrucht rijp is Buiten de tropen leiden lage temperaturen tot vernietiging van het chlorofyl in de schil, zodat de  carotenoïden zichtbaar worden.

 
De smaak van citrusfruit is afkomstig van stoffen zoals  citroenzuur, suikers en bepaalde bittere fenolen die  meestal in de schil en onderschil geconcentreerd zijn Citrusfruit is rijk aan het aminozuur glutamaat.Bittere sinaasappels zijn bitter vanwege de stof  neohesperidine.  Van de bloesems wordt oranjebloesemwater gemaakt

GOED OM WETEN
De naam 'sinaasappel' is een verbastering van 'Chinese appel'.
Rond 1500 werden citrussen bij ons geïntroduceerd door de Arabieren.
Dankzij de oranjerieën (de naam zegt het al) die gebouwd werden bij o.a. kastelen werden de citrussen pas echt bekend en meer ingeburgerd.
De poncirus trifoliata is de enige uit de citrusfamilie die in ons klimaat in volle grond overleeft.